Nieuws
Zeg eens eerlijk: wat is uw beeld van de agrarische sector?

Zeg eens eerlijk: wat is uw beeld van de agrarische sector?

25 september 2019
Categorie: Agri

Houden de boeren voldoende rekening met u als inwoner? En welke tips heeft u om de communicatie te verbeteren en eventuele overlast in het buitengebied te beperken? De Boeren van Nederweert starten de dialoog met de inwoners.

Met dit initiatief volgt de vereniging Boeren van Nederweert een belangrijk advies van drie eindejaarsstudenten van HAS Hogeschool. In opdracht van Keyport en de Boeren van Nederweert onderzochten zij hoe inwoners en agrariërs dichter tot elkaar kunnen komen. Hun conclusie? Elkaar begrijpen van twee kanten moet komen. Drie concrete tips om daaraan te werken:

  1. Aan tafel Nodig de inwoners uit om een avond mee te komen eten. Voor een goed gesprek aan tafel bij een van de gezinnen van de Boeren van Nederweert
  2. Meeloopdag Nodig de inwoners uit om een dag mee te lopen op het bedrijf. Je krijgt een beter beeld omdat je ziet wat het dagelijks werk inhoudt en waarom bepaalde keuzes gemaakt worden.
  3. Toegankelijkheid verbeteren Agrarische bedrijven zijn soms best groot. Zeker als de boer niet bij het bedrijf woont, is niet altijd duidelijk wat er precies gebeurt of wie het aanspreekpunt is. Dus:
    - maak een bord met foto’s voor een kijkje achter de schermen
    - zet je contactgegevens op het bord zodat je bereikbaar bent als dat nodig is
    - nodig de omwonenden uit voor een open dag

“Een helder rapport als basis voor de volgende stap.” Hans Corsten, programmamanager Keyport EAA licht toe: “Zeker in deze tijd waarin de sector volop in beweging is en agrariërs onder een maatschappelijk vergrootglas liggen, is een goed contact en begrip voor elkaars standpunten heel belangrijk. Daar draagt Keyport graag aan bij. Met dit onderzoek, en door het ondersteunen van concrete initiatieven. De Boeren van Nederweert is daar een voorbeeld van.”

Boeren van Nederweert
 Om inwoners een beter inzicht te geven in wat er achter de staldeuren gebeurt, bundelden lokale agrariërs in 2016 hun krachten binnen de vereniging Boeren van Nederweert. De bijna 30 boeren die inmiddels zijn aangesloten, hebben al verschillende initiatieven in gang gezet. Via de website boerenvannederweert.nl en nieuwsite Nederweert24 laten zij zien wie ze zijn en belichten zij aan de hand van verschillende thema’s de waarde van de agrarische sector. Verder organiseren ze elk jaar een Boeren van Nederweert Dag en hebben ze een stand op de braderie.

De volgende stap in de communicatie is om de inwoners aan het woord te laten. En dan blijkt naast de zorgen om dierwelzijn en milieu vooral ook het gemeenschappelijk belang.  Door pluimveehouder Tom van de Waarenburg mooi verwoordt: “Naast kippenboer ben ik ook inwoner. Ik woon met mijn vrouw en twee jonge kinderen in Ospel. Neem van mij aan: ook ik wil dat de lucht die wij dagelijks inademen schoon is. Boeren en burgers, we hebben elkaar nodig!”

 EERSTE INTERACTIEVE MEETING Boeren van Nederweert BOERENERF SMAAKT NAAR MEER

https://boerenvannederweert.nl/2019/09/20/boeren-en-burgers-komen-dichter-bij-elkaar/

Adviesrapport
https://boerenvannederweert.nl/wp-content/uploads/2019/09/Adviesrapport-Boeren-van-Nederweert-website.pdf


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.

 

Terug

Magazine-blokjev2.png

agenda
Agenda

Jan 2020: Doe mee met Start & Grow Diffrnt! Persoonlijke analyse, coaching, workshops en netwerkevenementen

Ondernemerschap
1 januari 2020
MKB-ers, starters, ZZP-ers, freelancers, pak je kans en doe mee met Start & Grow Diffrnt! In januari 2020:Een uitgebreid programma met persoonlijke analyse, coaching, workshops en netwerkevenementen.... Lees meer

10 febr Connected Learning – Kernwaarden; hoe breng ik ze tot leven onder de medewerkers?

10 februari 2020 Aanvang 14:30 Einde 16:45
Tijdens deze Connected Learning bijeenkomst gaan we concreet aan de slag met tools die ondernemers met succes hebben ingezet om een beweging in gang te zetten op de werkvloer.Vekoma vertelt haar verha... Lees meer

Ambitieus MKB (9 bijeenkomsten)

Ondernemerschap
10 maart 2020
Ambitieus MKB - Voorjaar 2020 Nederland als koploper van de wereldwijde transitie naar een duurzame samenleving. Een transitie die veelal gedreven wordt door razendsnelle ontwikkelingen op het gebied ... Lees meer

22-23 april 2020 - Ga mee naar de Hannover Messe. Thema: Industrial Transformation

Innovatie, Ondernemerschap
22 april 2020
Ga op 22 en 23 april 2020 mee naar de Hannover Messe! De Hannover Messe is een van de grootste industriebeurzen in de wereld. LIOF organiseert al jaren een speciale beursreis naar Hannover voor de Lim... Lees meer
Bekijk agenda-overzicht
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu