Nieuws
Wilt u duurzaam inzetbare medewerkers?

Wilt u duurzaam inzetbare medewerkers?

29 januari 2019
Categorie: Arbeidsmarkt, Ondernemerschap

Keyport2020 introduceert, samen met regio Noord-Limburg, het project “Quintastics– de Kracht van 50+”.

De pensioengerechtigde leeftijd gaat omhoog evenals de gemiddelde leeftijd op de werkvloer. Hoe zorgen we er nu voor dat medewerkers tot die leeftijd inzetbaar zijn? Hier komt bij dat door de technologische ontwikkelingen de gevraagde vaardigheden snel veranderen. Hoe voorkomen we een groeiende mismatch op de arbeidsmarkt?

Keyport2020 reageert op deze vragen met het project Quintastics. ‘We zetten in op het vergroten van de wendbaarheid van vijftigplussers door zijn of haar potentie, ook wel verborgen talent, zichtbaar te maken.’ Programmamanager Ton Hagelstein vervolgt: ‘De vraagbehoefte van de regionale werkgever is hierbij het vertrekpunt.’

In het ‘oude’ denken wordt gekeken naar welke functies iemand al heeft vervuld, en welke diploma’s behaald zijn. Op basis daarvan wordt de mogelijke inzetbaarheid bepaald. Dit project verleidt de werkgever om niet naar het verleden te kijken, maar juist naar de toekomst. Zo ontstaat een nieuwe dynamiek op de werkvloer. ‘Het project Quintastics heeft zijn succes bewezen in regio Helmond.’ vertelt Peter Cox, projectleider voor dit project in de arbeidsmarktregio Helmond en in Keyport2020. ’In de arbeidsmarktregio Helmond hebben ruim 75 bedrijven de methode niet alleen leren kennen maar ook geïntegreerd in hun bedrijfsproces.’ Ieder bedrijf ervaart de nieuwe dynamiek anders. Bij allemaal gaat het om bewegingen waarin medewerkers zelf het heft in handen nemen. Een afwachtende houding verandert in assertiviteit en een zoektocht naar kansen.

quintastics_gr.jpg

Camiel Jansen, beleidscoördinator ministerie SZ&W over Quintastics - “Het is een systeeminnovatie voor de arbeidsmarkt. Het is een andere manier van kijken naar vraag en aanbod. Het succes zit in de simpelheid en toepasbaarheid en het gaat dieper en verder dan kijken wat iemand in zijn/haar vrije tijd voor vrijwilligerswerk doet.”

De eerste resultaten!
Directeur Marius Verschuuren van Thijs Logistiek overweegt de tool in te zetten om het werkplezier te vergroten; “Pas als je weet waar je plezier in hebt, kun je werkplezier realiseren.” Binnen Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) wordt Paula van den Broek (Adviseur Gezondheidsmanagement) opgeleid om de methodiek toe te passen in loopbaan coaching trajecten voor hun personeelsbestand, met 'duurzame inzetbaarheid' van de medewerkers als streefpunt.

Hoe de tool binnen de organisatie wordt ingezet is maatwerk. Maar bij alle bedrijven ligt de focus op talent, de switch van functies naar rollen en het werken aan een samenwerkend team.

Hebt u een vraag?
Is er bij uw bedrijf sprake van een stijgende gemiddelde leeftijd, een passieve houding van de medewerkers of vacatures die maar niet ingevuld kunnen worden? Of bent u op zoek naar een methode om medewerkers te boeien en binden? Keyport biedt een laagdrempelige introductie van Quintastics, zodat u zelf het effect kunt ervaren.

Meer weten over Quintastic Keyport?
Neem dan contact op met Peter Cox (p.cox@brainportdevelopment.nl) of Ton Hagelstein (ton.hagelstein@keyport2020.nl).

Terug
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

agenda
Agenda

25 sept - Vind je nieuwe collega in Duitsland!

Arbeidsmarkt
25 september 2019
Heb je vacatures openstaan en zoek je een nieuwe manier om te werven? Kijk dan eens over de grens. 25 september is in Monchengladbach een banenbeurs voor Duitse werkzoekende. Download hier de flyer. (... Lees meer

10 okt - Keyport Symposium "Made in Keyport"

Algemeen, Logistiek, Agri, Zorg, Leisure & retail, Maakindustrie, Innovatie, Arbeidsmarkt, Onderwijs, Ondernemerschap
10 oktober 2019 Aanvang 16:00 Einde 20:00
.. Wereldspelers, award winnaars en topondernemers.. High Tech opleidingen, Hybride onderwijs, IoT challenge.. Egg Valley, E-fulfilment Hub, Green Future Welke mooie producten worden er hier gemaakt?... Lees meer
Bekijk agenda-overzicht

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu