Nieuws
Smurfit Kappa Roermond Papier. Duurzaamheid in alle vezels

Smurfit Kappa Roermond Papier. Duurzaamheid in alle vezels

27 september 2013
Categorie: Maakindustrie

Dagelijks rijden 100 vrachtwagens gevuld met balen oud papier het fabrieksterrein van Smurfit Kappa in Roermond op. Op jaarbasis is dat zo’n 650.000 ton oud papier, ruim 25% van de jaarlijks in Nederland ingezamelde hoeveelheid.

Smurfit Kappa maakt er papier van als basismateriaal voor golfkarton. Directeur Jo Cox: “Je kunt wel stellen dat duurzaamheid van nature in alle vezels van ons bedrijf zit. Dat gaat overigens veel verder dan het verwerken van oud papier tot nieuw materiaal.”

Smurfit Kappa is een wereldspeler op het gebied van kartonnen verpakkingen. Jo Cox: “Wij ontwerpen, produceren en leveren op papier gebaseerde verpakkingen aan vooral de levensmiddelenindustrie zoals Nestlé, Danone, Proctor & Gamble en Unilever. In onze tak van sport is innovatie extreem belangrijk. Aanjager voor innovatie is duurzaamheid. We geloven sterk in een circulaire economie, dus streven zoveel mogelijk naar gesloten kringlopen. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, daarvoor is samenwerking nodig binnen én buiten onze industrie.” Cox noemt voorbeelden: “Van collega-papiermaker Van Houtum in Swalmen nemen wij papiervezel af die voor hun product (hygiëne papier) niet geschikt is. In plaats van deze vezel te verbranden, wordt deze in ons proces hergebruikt waardoor wij op grondstoffen besparen. Van een fabrikant van kindervoeding nemen wij de afvalstroom fosfor af, die wij kunnen gebruiken als nutriënt in onze waterzuivering. Een derde voorbeeld: de afvalstroom biomassa leveren we aan een zusterbedrijf die het als grondstof gebruikt. Zo zijn er tal van voorbeelden om grondstoffen efficiënt en opnieuw te gebruiken. En we staan pas aan het begin.”

40 miljoen euro investering

Roermond is een belangrijke en goed presterende speler binnen de internationale Smurfit Kappa-groep. “Er is vertrouwen en dat geeft ruimte om te investeren. Structureel investeren we ongeveer 6 miljoen euro per jaar. Op dit moment staat echter een investering van 40 miljoen euro op stapel waarbij we een van onze lijnen optimaliseren. De lijn gaat straks niet alleen 25% sneller produceren, maar maakt ook lichter gewicht papier waardoor de CO2-footprint aanzienlijk afneemt. Met deze investering is de toekomst van ons bedrijf, en daarmee de werkgelegenheid weer voor zo’n 20 tot 25 jaar veilig gesteld.”

Keyport 2020

Directeur Cox verwelkomt het initiatief van Keyport 2020. “Keyport 2020 begrijpt het belang van de maakindustrie,” stelt hij vast. “Helaas heeft de maakindustrie niet het beste imago en Keyport 2020 onderkent dat. Samenwerking is nodig om de instroom vanuit technische opleidingen te blijven garanderen. Bovendien is een bredere aanpak nodig om als regio innovatief te zijn en krachtig te blijven.”

Ambities

Smurfit Kappa Roermond Papier heeft grote ambities voor de toekomst en die ambities liggen voor een belangrijk deel op het gebied van duurzaamheid. “We willen een echte bijdrage leveren aan de circulaire economie. Waar mogelijk een pioniersrol vervullen maar in elk geval een snelle volger zijn. De schaarste aan oud papier zal toenemen en dat geldt ook voor andere grondstoffen. Daar moet een oplossing voor komen en dat kan alleen met coalitievorming van verschillende industrieën. Zo praten we nu al met de chemie en de landbouw. Een tweede ambitie is dat we minder afhankelijk willen zijn van fossiele energie. We produceren nu al 5% van onze energie uit biogas, dat willen we opvoeren naar 15%. In de verwerkelijking van deze ambities kan Keyport een rol van betekenis spelen, door te helpen in de lobby en door partijen bij elkaar te brengen.”

Terug
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

agenda
Agenda

21 juni - College Tour Bewustwording Circulaire economie

Innovatie, Ondernemerschap
21 juni 2019 Aanvang 19:30 Einde 23:30
Save the date: College Tour Bewustwording Circulaire economieIn samenwerking met gemeente Cranendonck, Vrienden van het Schepenhuis en Metalot organiseert Ouderraad BRAVO! College op vrijdag 21 juni 2... Lees meer

27 juni - Innovatiefeestje tijdens Zomerconferentie WCM

Maakindustrie, Innovatie, Ondernemerschap
27 juni 2019
Op 27 juni 2019 organiseert World Class Maintenance Zuid in samenwerking met De Groeischakelaar de Zomerconferentie WCM Zuid. Tijdens dit event staat innovatie binnen maintenance en asset management i... Lees meer

27 juni 2019 | Ledenbijeenkomst Maketech Platform

Maakindustrie
27 juni 2019
Voor leden Maketech Platform:Wil je ook groot bereik als je een bericht plaats op de linked-in pagina van je bedrijd? ?? Wil jij ook de aantrekkelijk van jouw bedrijf vergroten door inzet van social m... Lees meer

4 juli 2019 – Circulair ondernemen, aan de slag!

Ondernemerschap
4 juli 2019 Aanvang 14:30 Einde 17:30
De transitie naar een circulaire economie is in volle gang en er liggen enorm veel kansen voor het bedrijfsleven om aan de slag te gaan met circulaire (verdien)modellen in de Keyport regio. Ontdek wel... Lees meer
Bekijk agenda-overzicht

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu