Nieuws
Slotbijeenkomst Limburgse Versnellingstafels

Slotbijeenkomst Limburgse Versnellingstafels

20 maart 2018
Categorie: Agri, Algemeen, Innovatie, Leisure & Retail, Logistiek, Maakindustrie, Ondernemerschap, Zorg

Van innovatief idee tot business propositie
Heb jij ook een idee dat je verder wilt brengen? Meld je vóór 1 juni aan. Als jouw idee wordt geselecteerd, krijg je een innovatie expert toegewezen die je voorbereid op het Pitch Event op 20 september 2018 . Daarna ga je aan de slag om je idee met een aantal professionals uit te werken tot een business propositie.  Zoals bijvoorbeeld “LEDs go for the best”: van lantaarnpaal naar inkomstenbron!

Een praktijkvoorbeeld van de Limburgse Versnellingstafels: LEDs go for the best

Wat is eigenlijk de functie van een lantaarnpaal? ‘Licht geven’, is het voor de hand liggende antwoord. Maar een lantaarnpaal heeft mogelijk veel meer te bieden. Door er functionaliteiten aan toe te voegen, zou het object in plaats van kostenpost zomaar eens geld kunnen gaan opleveren. In de Versnellingstafel ‘Leds go for the best’ van ondernemer Raymond Danklofis hierover intensief gediscussieerd. Met interessante en verrassende uitkomsten die voor alle deelnemers smaken naar meer, zo bleek tijdens de slotbijeenkomst van De Limburgse Versnellingstafels waar de resultaten werden gepresenteerd.

“Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om de lantaarnpaal als vertrekpunt te nemen. En aanvankelijk ging het er ook niet over,” vertelt innovatiecoach Marc Yzer en begeleider van deze versnellingstafel. “Maar dat is nu net het leuke van een Versnellingstafel. Door samen met mensen uit verschillende disciplines een probleem bij de kop te pakken, kom je tot snel tot nieuwe inzichten en op nieuwe ideeën. Dat gebeurde ook dit keer weer.”

Versterken van al beschikbare middelen
Raymond Danklof heeft een goed lopend bedrijf (LEds go for the best) dat zeer hoogwaardige intelligente LED-verlichting levert voor binnen en buiten. Met behulp van de Versnellingstafel zocht Raymond samenwerking met nieuwe partners om samen nieuwe producten en markten te ontwikkelen. Marc Yzer: “Raymond had dus vooral behoefte om samen met anderen sales te vergroten. De deelnemers van de Versnellingstafel zagen in hierin echter onvoldoende toegevoegde waarde voor zichzelf weggelegd. Door toepassing van de methodiek ‘Effectuation’, waarbij je uitgaat van het versterken van de middelen en mensen die je al ter beschikking hebt, ontstond een interessante nieuwe discussie die zorgde voor een prachtige wending in de discussies.”

Méér dan licht
Een analyse van de sterke punten van Leds go for the bestwas snel gemaakt. “Het bedrijf levert high-end nicheproducten, heeft exclusiviteit voor de Benelux voor hoogwaardige Finse LED-armaturen, beschikt over veel kennis en expertise op het gebied van intelligente LED-verlichting plus de flexibiliteit om samen met de leverancier snel te schakelen op elke klantvraag. Vanuit deze sterkten kwamen we er ook achter dat Raymond met zijn bedrijf een additionele module kan leveren die op elke lantaarnpaal kan worden geïntegreerd. Van daaruit zijn we gaan kijken hoe we de functie van de lantaarnpaal zouden kunnen veranderen. We zijn als het ware gaan filosoferen over ‘wat kun je allemaal doen met een lantaarnpaal als we daar de eerder genoemde module aan toevoegen?’ Daar kwamen hele creatieve ideeën uit naar voren. Ideeën die zijn genoemd zijn bijvoorbeeld: integreren van sensoren voor het meten van luchtvervuiling, ingebouwde camera’s, 5G zendmast, verzamelen van big data (bijvoorbeeld verkeersstromen meten) en nog veel meer.”

De infrastructuur is er al
“Het mooie aan lantaarnpalen is dat ze al overal in Nederland (en daarbuiten) staan. De infrastructuur is er dus al, compleet met energievoorziening. Tel daarbij op dat Led’s go for the best al samenwerkt met een partner die de softwaremodules levert voor de slimme LED-verlichting. Modules die, behalve voor het inregelen van licht, ook voor allerlei andere toepassingen kunnen worden ingezet. In het vervolg op de Versnellingstafel gaan we mogelijke toepassingen verder concretiseren en business proposities ontwikkelen waarmee we de markt op gaan.” “Normaal gesproken kost een lantaarnpaal alleen maar geld,” besluit Marc Yzer. “Door er functionaliteiten aan toe te voegen, zou het wel eens een bron van inkomsten kunnen worden. We gaan dus verder werken aan de toekomst van licht.”

Andere Versnellingstafels
Tijdens het slotevent van de Limburgse Versnellingstafel brachten ook de andere tafels verslag uit van hun ervaringen: De Garderobemanager van John Janssen, Maerdeau van Alex en Naomi Vrinzen, De rolstoel op z’n kop van Timo Widdershoven en CO-Workspace van Nicole Ehlers en de Groene Tegel van Coen Wijnhoven. Bekijk hier de Pitches.

 

Terug
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

agenda
Agenda

15 nov 2019 | Dag van de Ondernemer

Ondernemerschap
15 november 2019
Beste Ondernemer, vanuit MKB-Limburg zijn de voorbereidingen van het programma in volle gang. De Dag van de Ondernemer is de jaarlijks terugkerende dag, waarop de MKB ondernemers extra in het zonnetje... Lees meer

20 nov | Najaarsevent LimburgMakers en LimburgLogistiek

Logistiek
20 november 2019
SAVE THE DATE: 20 november 2019 - Najaarsevent LimburgMakers en LimburgLogistiek LIOF is 20 november te gast bij Inther Group in Oostrum. Inther is een specialist in het ontwerp en sleutelklaar oplev... Lees meer
Bekijk agenda-overzicht

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu