Nieuws
Ontbijtsessie met ondernemers

Ontbijtsessie met ondernemers

26 februari 2019
Categorie: Algemeen, Innovatie, Maakindustrie, Ondernemerschap

“Ik kwam terug op de zaak en was helemaal hyper. Ik zat vol ideeën. We zijn innovatief in producten en concepten, maar waarom gebruiken we deze skills niet om innovatief te zijn op de arbeidsmarkt? “ Johan van Rozendaal, CEO Verhoeven Group.

Woensdag 13 februari jl in Nederweert en donderdag 14 februari in Budel: de gemeente ontvangt een aantal toonaangevende ondernemers voor een ontbijt. Het doel van deze ontbijtsessie? Een goed gesprek over: Welke ambities en uitdagingen hebben jullie? En hoe kunnen wij als gemeente daar - via samenwerkingsverband Keyport - invulling aan geven?

inzet-ontbijtsessies.jpg

Na een korte introductie over Keyport en een toelichting op actuele ‘Keyportprojecten thema arbeidsmarkt’ MeetTheYoungsters, LerendLeven en Quintastics volgt er een levendige discussie. Over ‘profilering op de arbeidsmarkt’, over ‘weten wat de buurman doet’ en over ‘samen vraagstukken oppakken’.

Wethouder Koolen: “Bekendheid geven aan Keyport bij ondernemers is goed, maar vooral de gesprekken die ontstaan zijn belangrijk voor het oppakken van de opgaven waar we als triple helix gezamenlijk voor aan de lat staan.”  Wethouder Kuppens van de gemeente Cranendonck noemt de Keyportprojecten die tijdens de ontbijtsessie centraal staan ‘inspirerend en waardevol voor Cranendonckse ondernemers’. Harrie Hoeben van Wingssprayer BV Gewasbescherming zonder Emissie beaamt dat. “Het is altijd goed om bij te blijven. Te weten welke projecten er spelen. Zoals bijvoorbeeld de Talent Scan waar Keyport mee bezig is. Het is nu nog iets te vroeg maar als mijn zoons straks het bedrijf gaan overnemen, is het goed om te kijken naar welke talenten we nu precies in huis hebben en hoe je je organisatie daarop kunt inrichten. Gebruik makend van de aanwezige talenten.”


Lees hier meer over de ontbijtsessies en de reactie van ondernemers

Talent binden en boeien

Keyport werkt met “MeetTheYoungsters” aan profilering op de arbeidsmarkt. Projectleider Jos Meessen: “We hebben de AWVL (Aantrekkelijkste Werkgever Van Limburg) verkiezing. Met Collegetour en Tour de Limburg organiseren we ontmoetingen tussen studenten en het bedrijfsleven. En met onze online databank brengen we gerichte matches tot stand. Voor stages, afstudeeropdrachten of een baan. Van VMBO tot WO. Op dit moment staan er 4.500 studentprofielen en 250 bedrijven online op meettheyoungsters.nl.”

Jim Oud, CEO van Promic BV vindt dat interessant: “Een database met 4.500 profielen van talentvolle studenten? Wij zijn een jong en snelgroeiend bedrijf, altijd op zoek naar talent. Hoe eerder we in beeld zijn, hoe beter wij ze kunnen boeien en binden. “

Profilering carrièrekansen MKB

Het tekort op de arbeidsmarkt speelt immers niet alleen op MBO niveau. We moeten af van het idee dat het MKB geen HBO of WO vacatures heeft. Het is tijd dat we de carrièrekansen in het MKB meer voor het voetlicht brengen. Binnen een MKB bedrijf heb je als werknemer veel meer invloed.

“Het MKB is dynamisch en kort cyclisch.“ Paul Pouwels van Gobra: “Wij hadden een afstudeeropdracht van 4 tot 6 maanden. Het rapport verdwijnt bij ons niet in de la, maar voegt echt iets toe in de praktijk. Over alle afdelingen heen.”

Weten wat de buurman doet

Profilering op de arbeidsmarkt is belangrijk, maar ook profilering naar elkaar. Daar kan Keyport een rol in spelen: laten zien welke bedrijven er in de regio zitten en wat ze doen. Ruud Koppens ETF Machinefabriek BV heeft een mooi voorbeeld: “ Wij haalden bepaalde onderdelen eerst van buiten de regio. Sinds ik weet wat de toelever ‘buurman’ in Weert doet, zijn we klant bij hen.”

Soms gaat het samenwerken nog een stap verder. Bijvoorbeeld tijdens de Connected Learning sessie bij Verhoeven Group in Maarheeze. CEO Johan van Rozendaal:

“Dat ging over het proces van continu verbeteren. Heel leerzaam. We zaten met een mix van kleine en grote bedrijven, ieder gaat er anders mee om en dat zet je aan het denken. Een andere onderwerp wat ik graag zou willen belichten is flexibilisering van capaciteit. We zitten nu in een overspannen arbeidsmarkt maar dat koelt een keertje af. Hoe gaan we daarmee om? Ik heb dat tijdens de ontbijtsessie aangekaart en wat ik dan bij Keyport merk is dat mijn vraag echt ‘landt’. Ze zijn oprecht gemotiveerd om mensen en partijen te verbinden. Niet vanuit een eigen belang, maar om samen verder te komen."

Keyport Projectleider Renske Cox licht toe: “Wij brengen ondernemers rondom eenzelfde vraagstuk bij elkaar. Je deelt elkaars ervaring en dat kan zelfs leiden tot samen innoveren en automatiseren.”

Samen vraagstukken oppakken

“Na een Connected Learning sessie over het exo-skelet zijn acht ondernemers nu samen met TNO een eigen model aan het ontwikkelen. Ook is er een groep aan de slag om een eigen AGV, een Automatisch Geleid Voertuig dat veel wordt toegepast in de logistiek, te ontwerpen. In plaats van een AGV van 50.000 euro met een heleboel functionaliteiten waar vervolgens niemand mee werkt, ontwikkelen deze ondernemers een goedkope variant, die toch precies doet wat je nodig hebt.”

“En dat is exact de gedachte achter Connected Learning uit het project Lerend Leven van Keyport2020. Het samenbrengen van ondernemers met eenzelfde vraag, zodat door samenwerken slimme, betaalbare en duurzame oplossingen gevonden worden.” Renske Cox

Meedoen?

“60% van het innovatief MKB haalt zijn omzet uit producten die er drie jaar geleden nog niet waren”, vult Keyport Programmamanager Ton Hagelstein  aan. “Dat toont wel aan hoe snel de ontwikkelingen gaan. Met projecten over innovatie, arbeidsmarktoptimalisatie en het versterken van ondernemerschap spelen wij daar als Keyport op in. Dat doen we samen met het regionale onderwijs, in opdracht van 7 gemeenten. Aan alle ondernemers uit de regio de uitnodiging om mee te doen!”

Contact

Ton Hagelstein
Programmamanager Keyport 2020
E. ton.hagelstein@keyport2020.nl | M. 06-25010740

Renske Cox
Projectleider Keyport 2020
E. renske.cox@keyport2020.nl | M: 06-57587920

TIP: In april 2019 organiseert de gemeente Cranendonck een tweede ontbijtsessie. Wilt u hier als ondernemer uit Cranendonck bij aanschuiven, laat het dan even weten via ondernemen@cranendonck.nl.


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.

Terug
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

agenda
Agenda

25 sept - Vind je nieuwe collega in Duitsland!

Arbeidsmarkt
25 september 2019
Heb je vacatures openstaan en zoek je een nieuwe manier om te werven? Kijk dan eens over de grens. 25 september is in Monchengladbach een banenbeurs voor Duitse werkzoekende. Download hier de flyer. (... Lees meer

10 okt - Keyport Symposium "Made in Keyport"

Algemeen, Logistiek, Agri, Zorg, Leisure & retail, Maakindustrie, Innovatie, Arbeidsmarkt, Onderwijs, Ondernemerschap
10 oktober 2019 Aanvang 16:00 Einde 20:00
.. Wereldspelers, award winnaars en topondernemers.. High Tech opleidingen, Hybride onderwijs, IoT challenge.. Egg Valley, E-fulfilment Hub, Green Future Welke mooie producten worden er hier gemaakt?... Lees meer
Bekijk agenda-overzicht

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu