Nieuws
Ondernemerschapsroute succesvol afgerond

Ondernemerschapsroute succesvol afgerond

2 oktober 2018
Categorie: Ondernemerschap, Onderwijs

Betere aansluiting onderwijs, bedrijfsleven en arbeidsmarkt

“VMBO leerlingen zijn bij uitstek leerlingen die gaan werken in onze regionale groeimarkten. Maar in hun opleiding zitten geen beroepsgerichte vakken. Bovendien krijgen ze geen goed beeld van de arbeidskansen bij bedrijven en de bijbehorende vervolgopleidingen.” Dit was in 2016 aanleiding om een doorlopende leerroute te ontwikkelen. Onder de noemer project Ondernemerschapsroute werd dit traject onlangs succesvol afgerond.

In gesprek met projectleider Elian Lalieu (BC Broekhin) over de resultaten, de rol van Keyport en het vervolg.

Wat is er bereikt?
Er ligt nu een doorlopende leerlijn vanuit het VMBO naar het MBO. Die hebben we samen met Gildeopleidingen voor de sectoren: Mechatronica, Transport en Logistiek, Mediavormgeving/ICT, Financiële administratie en Retail&Sales management ontwikkeld.  In nauwe samenwerking met het bedrijfsleven zijn er nieuwe leermodules ontworpen, andere lessen en vaardigheden ingebouwd en de leerlingen voeren echte opdrachten en challenges uit. Een belangrijke stap in het behoud van deze leerlingen voor de regio en voor de beroepen waar behoefte aan is.

Concreet resultaat

  • leerlingen maken een beter onderbouwde studiekeuze ; Ze houden een eigen portfolio bij, gaan op stage, doen bedrijfsbezoeken en ze krijgen gastlessen. 1 dag per week volgen ze les op het mbo.
  • Leerlingen sluiten beter aan op de vervolgopleiding en de wensen en eisen  van het bedrijfsleven. Ze merken dat ze worden opgeleid voor een werkplek met veel potentie
  • In het lesmateriaal is aandacht voor kennis en vaardigheden die een ondernemende houding stimuleren. Dit ondernemers competentieprofiel leidt op termijn tot meer ondernemerschap en meer bedrijvigheid. 
  • Voor de beroepsroute in de techniekketen zijn we kartrekker. Ook elders zien we nu doorlopende leerlijnen ontstaan (VMBO-MBO en HAVO-HBO). Voor het bedrijfsleven een grote meerwaarde omdat er zeker in de logistiek,techniek  en economie moeilijk geschikte mensen te vinden. Door nauwe samenwerking heeft het bedrijfsleven invloed op de inhoud van het onderwijs en het aanleren van de juiste competenties.

Rol van Keyport
Naast een financiële bijdrage bij de start, zijn we door Keyport op het juiste spoor gezet van waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft. Kennis is maar ten dele belangrijk. Belangrijker zijn de vaardigheden en de juiste beroepshouding. Door het delen van kennis en inzicht hebben we het onderwijs meer toekomstbestendig kunnen maken. Daarnaast was het netwerk van Keyport belangrijk. We stappen nu makkelijker op bedrijven af, hebben stage coördinatoren en een coördinator On Stage waardoor we veel sneller de juiste match tussen leerling en bedrijf kunnen maken. Het project gaat n zonder de steun van Keyport door en wordt verder uitgewerkt.

Het vervolg
Voortaan gaat elke leerling in het derde leerjaar de ondernemerschapsroute (1 dag MBO weg)volgen, waardoor ze meteen een goed beeld krijgen. Ze krijgen les in ondernemen, hebben allemaal het vak technologie en toepassing, lopen stage en gaan veel op bezoek bij MBO opleidingen. Een weg die intussen ook landelijk is ingezet, en die ook niet meer teruggedraaid wordt. Omdat het de aansluiting tussen het onderwijs, het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt aantoonbaar verbetert.


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.

 

 

Terug
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

agenda
Agenda

21 juni - College Tour Bewustwording Circulaire economie

Innovatie, Ondernemerschap
21 juni 2019 Aanvang 19:30 Einde 23:30
Save the date: College Tour Bewustwording Circulaire economieIn samenwerking met gemeente Cranendonck, Vrienden van het Schepenhuis en Metalot organiseert Ouderraad BRAVO! College op vrijdag 21 juni 2... Lees meer

27 juni - Innovatiefeestje tijdens Zomerconferentie WCM

Maakindustrie, Innovatie, Ondernemerschap
27 juni 2019
Op 27 juni 2019 organiseert World Class Maintenance Zuid in samenwerking met De Groeischakelaar de Zomerconferentie WCM Zuid. Tijdens dit event staat innovatie binnen maintenance en asset management i... Lees meer

27 juni 2019 | Ledenbijeenkomst Maketech Platform

Maakindustrie
27 juni 2019
Voor leden Maketech Platform:Wil je ook groot bereik als je een bericht plaats op de linked-in pagina van je bedrijd? ?? Wil jij ook de aantrekkelijk van jouw bedrijf vergroten door inzet van social m... Lees meer

4 juli 2019 – Circulair ondernemen, aan de slag!

Ondernemerschap
4 juli 2019 Aanvang 14:30 Einde 17:30
De transitie naar een circulaire economie is in volle gang en er liggen enorm veel kansen voor het bedrijfsleven om aan de slag te gaan met circulaire (verdien)modellen in de Keyport regio. Ontdek wel... Lees meer
Bekijk agenda-overzicht

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu