Nieuws
Keyport en innovatie

Keyport en innovatie

3 juli 2018
Categorie: Innovatie

Innoveren gaat beter en sneller als je het samen doet. Keyport2020 brengt bedrijven bij elkaar, ontsluit kennis- en onderzoeksfaciliteiten, biedt inhoudelijke en financiële innovatieondersteuning en helpt bij het vinden van duurzame samenwerkingspartners. En dat leidt tot mooie kansen voor de toekomst.

  • EAA en Has Hogeschool over de toekomst van Agrifood.
  • E-Fulfilment Hub met actieprogramma: “Limburg: Fulfil Your Future”

• Toekomstbestendigheid Agrifoodcluster

Samenwerken aan nieuwe business
Op de strategische sessie van 17 mei was één varkenshouder aanwezig. Varkensstallen, uitgerust met luchtwassers, hebben mineraalrijke reststromen, spuiwater genaamd. Een andere aanwezige ondernemer die actief is in reststroomverwaarding, heeft een methode ontwikkeld om algen op spuiwater te kweken. Beide ondernemers zijn op steenworpafstand van elkaar gevestigd, maar wisten niet van elkaars bestaan….

Dit praktijkvoorbeeld laat precies zien wat er nodig is: het bij elkaar brengen van ondernemers uit de primaire sector met bedrijven uit de periferie. Want alleen door samenwerking en cross-overs creëren we nieuwe (circulaire en biobased) business met toekomstbestendige verdienmodellen.

Wat vooraf ging
In 2014 deed Has Hogeschool een eerste onderzoek in de Keyportregio. Toen daaruit bleek dat de primaire en aanpalende sector maar liefst 20% van het bruto economisch product bepaalde, was dat aanleiding om het Economisch Actieprogramma Agribusiness op te richten. Sinds die tijd is er veel gebeurd.

Hans de Kinderen, voorzitter EAA en directeur Bedrijven van Rabobank Weerterland en Cranendonck:  ‘Met de miniMasters en ondersteuning van projecten werkt EAA aan het versterken van ondernemerschap. Het project Boer zoekt Engineer is een voorbeeld van een voedingsbodem voor technologische vernieuwing. En samen met Wageningen University en Research kijken we naar voedselveiligheid, gebiedsontwikkeling en de kansen voor Egg Valley. Maar we willen meer.’

‘Want er gebeurt veel ‘op het eigen erf’ en dat is onvoldoende zichtbaar. Het is tijd om te delen in snel veranderende sociale en economische omstandigheden.  Denk aan de maatschappelijke oriëntatie op voedselproductie, voedselzekerheid en wet & regelgeving. En aan arbeidsinnovatie, big data, robotisering en automatisering. Daarvoor is samenwerking de sleutel tot succes.

Vanuit de ambitie ‘behoud van de sector, behoud van werkgelegenheid en een breed gedragen Agribusinesscomplex’ heeft EAA  aan de Has Hogeschool gevraagd om te onderzoeken wat er nodig is om te komen tot een professionele samenwerking. Zij kwamen met een helder advies:

‘Er is een spaghettistructuur aan organisaties actief; de LLTB, de LWV, Ondernemend Limburg , MKB, de adviesbureaus. Dus verzin niet iets nieuws, maar creëer een platform waar je gericht kunt zoeken. Met een loket- en chatfunctie voor concrete vragen. En met een verbindingsregisseur die de markt goed kent, die kansen ‘spot’ en mensen met elkaar in contact brengt. Organiseer daarnaast nog een aantal aansprekende bedrijfsbezoeken en masterclasses en richt een regionaal innovatiefonds op om de business die ontstaat ook te kunnen ondersteunen.  Uiteraard in samenspraak met de plannen en initiatieven van het Liof, de Provincie en de gemeenten. ‘

Hans de Kinderen is enthousiast over de uitkomst: ‘Dit past uitstekend bij de route die EAA vanuit Keyport is ingeslagen. We kennen de markt, hebben een uitgebreid netwerk én een ondernemende   verbindingsregisseur. De uitdaging is om dit nog beter met elkaar te gaan verbinden en tot wapenfeiten te komen als inspiratie voor andere ondernemers’


• Presentatie visie en actieprogramma e-Fulfilment!

Tijdens een inspirerend seminar presenteerde e-Fulfilment Hub donderdag 28 juni jl haar visie- en actieprogramma voor e-fulfilment in Limburg. Samen met ruim 50 professionals heeft e-Fulfilment Hub de afgelopen maanden gewerkt aan het actieprogramma “Limburg: Fulfil your Future”.

efulfilment.jpg

Verbinden en versterken
Het visie- en actieprogramma identificeert de belangrijkste (markt)ontwikkelingen binnen e-fulfilment en de hieruit voorvloeiende kansen voor de regio. Dit vanuit de ambitie organisaties uit het versnipperde e-fulfilmentdomein te verenigen en de positie van Limburg als e-fulfilment hotspot verder te versterken.

Het seminar vormde het podium voor een prachtig slotstuk, waarbij de resultaten werden gepresenteerd en regionale stakeholders met elkaar in discussie gingen over de belangrijkste conclusies en de vraag welke acties essentieel zijn om Limburg te laten uitgroeien tot dé e-fulfilment hotspot van Europa!

Benieuwd naar de resultaten of wilt u het visie- en actieprogramma gratis digitaal ontvangen?
Kijk dan op www.e-fulfilmenthub.nl/limburg


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.

Terug
agenda
Agenda

20 febr - Bedrijventour techniekcoördinatoren Basisscholen regio Leudal

Maakindustrie, Onderwijs
20 februari 2019
15 leerkrachten gaan op bedrijfsbezoek bij Gobra Nederweert en Eldra Ittervoort. Project: wetenschap-techniek-midden-limburg Lees meer

26 febr - Roermond on Stage

Arbeidsmarkt, Onderwijs
26 februari 2019 Aanvang 12:00 Einde 17:00
Alles mag je worden. Behalve ongelukkig. Beloofd? Beroepenfeest: Roermond on Stage - Beroepenfeest.Van 12.00 - 17.00 uur met afsluitend een hapje en drankje.Locatie: Jo Gerrishal, Achilleslaan 2a in... Lees meer
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu