Nieuws
Keyport en het versterken van Ondernemerschap

Keyport en het versterken van Ondernemerschap

3 juli 2018
Categorie: Ondernemerschap

Om het ondernemerschap in de regio te versterken zijn er dit jaar twee programma’s gestart. Resultaat Gericht Ondernemerschap en Business Roadmaps.

• Resultaat Gericht Ondernemerschap (RGO)

‘Ik heb eindelijk mijn MT op de rit … De koers is helder én ik kan hem overbrengen… Er worden nu tenminste besluiten genomen… Ik heb 15 collega’s die echt met me mee kunnen denken…’  Zomaar een greep uit de reacties van de deelnemers aan het traject Resultaat Gericht Ondernemerschap.

21 juni jl sloten deze ondernemers hun traject af. Initiatiefnemers Irene Vervuurt (projectleider) en Steffen de Lange zijn aangenaam verrast: “Het gaat nog dieper dan we zelf hadden kunnen bedenken.”

RGO is een beproefde methodiek die mede in opdracht van de Provincie is ontwikkeld. “Omdat uit onderzoek bleek dat de innovatiekracht van het Limburgse MKB achterbleef”, aldus Irene. Samen met het MKB, Syntens en de Universiteit Maastricht heeft dat geresulteerd in RGO. “Een ontwikkeltraject, waarbij we op de eerste plaats kijken naar de ondernemer als persoon.Waar ligt jouw kracht, wat zijn je succesfactoren en waar wil je met je bedrijf naar toe? “

Geen weg meer terug
“In het MKB is de ondernemer en zijn DNA immers vaak leidend.“Irene  Vervuurt weet waar ze over praat. Ze heeft zelf ooit een bedrijf met sport en rehabilitatie in Duitsland opgebouwd (van 0 naar 40 medewerkers) en met succes gerund. “Het mooie van dit traject is dat het zoveel impact heeft. Dat is aangetoond met een effectmeting door het lectoraat van Zuyd Hogeschool, en ik zie het ook gebeuren tijdens de bijeenkomsten. Zeker toen we de ondernemers creatief aan het werk zetten om te komen tot een nieuwe mindset voor hun bedrijf: met een persoonlijke ondernemers-profielfoto, het visualiseren van de visie -  zodat je hem ook kunt overbrengen - en vervolgens reageren op elkaars presentatie in de vorm van een Tanka (een kort gedicht). Daarna is er geen weg meer terug naar de oude situatie.”

Van werken ‘in’ je bedrijf naar werken ‘aan’ je bedrijf
Met RGO verleg je de focus van het ‘werken in de operatie’ naar de koers en daarmee kun je AAN je bedrijf gaan werken.“ En dán kun je je mensen ook meenemen”, vervolgt Irene “Je brengt je invloedrijke collega’s in positie, zodat zij op ondernemersniveau met je mee kunnen denken en de koers zelfstandig kunnen vertalen naar de operatie. Afgeleide ondernemers noemen we dat, dat is fase 2 van RGO.De derde fase is de vertaalslag naar medewerkers; Wat betekent het voor mij als medewerker?”

“In totaal hebben we op provinciaal niveau nu zo’n 140 ondernemers volgens deze methodiek begeleid. Zij spreken dezelfde taal en omdat we merken dat de behoefte aan een inhoudelijk vervolg groot is, gaan we ze met elkaar in contact brengen. We denken aan het opzetten van een RGO ondernemerskring met 2 of 3 themasessies per jaar waar ondernemers met elkaar kunnen sparren.’

Meer weten over RGO?
Kijk op de projectpagina RGO of maak een afspraak met een intake gesprek met Irene Vervuurt of Steffen de Lange op (06 ) 5110 3573.


• Business Roadmaps (BR)

Business Roadmaps heeft intussen al 40 ondernemers geholpen bij de start, vernieuwing of kanteling van hun bedrijf. Initiatiefnemer Jean-Paul Urlings licht toe: “Je legt een stevig fundament met duidelijkheid én eenduidigheid over klantsegmenten en toegevoegde waarde. Over zelf doen of uitbesteden. Over positionering, verdienmodel en financiering. Niet door uitgebreide plannen op te stellen, maar door handzame formats die goed communiceerbaar zijn.”

Hostellerie Munten aan het woord
Een van de deelnemers van Business Roadmaps is Hostellerie Munten uit Weert. Richard Munten: “Hostellerie Munten is in 1999 op deze locatie door mijn vader gestart. Hij werd ziek en overleed in 2005. Vanaf dat moment hebben Bregje en ik ‘op de winkel gepast’ .”

In 2013 namen ze de zaak officieel over. Ze zetten een cateringtak op en namen de horeca exploitatie van het Munttheater voor hun rekening. Richard: “Toch hebben we al die tijd het gevoel gehad dat we “aan het pappen en nat houden‘’ waren. Er was geen plan. Wel in ons hoofd, maar nooit op papier. Ik ben intussen 41, Bregje is 40 en het wordt tijd voor strategische keuzes. ‘Richard en Bregje 50’ is onze werktitel.”

RichardMunten-1.jpg
Foto: Richard Munten

Richard en Bregje 50
“We hebben nu 3 bijeenkomsten gehad en ik moet zeggen: het opent je ogen. Er zijn collega ondernemers waar je mee kunt sparren, maar vooral de 1 op 1 coaching na een plenaire sessie is best confronterend. Ze lichten je bedrijf door, kijken naar je website, werken met een mystery guest… je moet wel open staan voor kritiek.”

Bij BR ligt de focus op omzetgroei en niet op kostenbesparing. “Dat betekent dat je naar alle facetten van je bedrijf kijkt. Op dit moment zijn we vooral bezig met segmenteren en positioneren. En dat hoeft niet in één dag klaar. Voor ons wordt 2018 het jaar van de “change”. We zijn al een heel eind, puzzelstukjes vallen op hun plek, er komt van alles in beweging.”

Over de arbeidsmarkt
HostellerieMunten is vanaf de start een leerwerkbedrijf. Richard: “Wij maken ons al jaren sterk voor de aansluiting van het onderwijs met de arbeidsmarkt. Ik heb een intensief contact met ROC Gilde opleiding en ben blij met de horeca opleiding die in Weert van start gaat. Een aantal potentiële studenten die de juiste vooropleiding missen, is nu bij ons aan het werk om ervaring op te doen.”

Over samenwerken in de regio
Ook met collega’s is het prettig samenwerken:“Eerst zorgen dat het congres hier komt, en dan de hotelkamers verdelen”. Zo zitten we erin. Dat betekent ook dat we allemaal gebaat met een levendige binnenstad en een gevarieerd restaurantaanbod. Want Weert krijgt veel spin off van Eindhoven. Bedrijven weten de weg steeds beter te vinden.”

Business Roadmaps
BR werkt in een groep van 10 ondernemers onder begeleiding van twee ervaren adviseurs. Elke maand kom je bij elkaar. Na een korte toelichting over een specifiek onderwerp, ga je zelf aan de slag. Je leert van elkaar, netwerken worden gedeeld en nieuwe deuren gaan open.’

De eerste 5 maanden zijn vooral gericht op je business model, strategie en roadmap. In het vervolgprogramma (doorlopend) is er aandacht voor de uitdagingen die je in je bedrijf zult blijven tegen komen. Het helpt je om deze uitdagingen in succesvol benutte kansen om te zetten. De inzet van actuele praktijkcases en externe sprekers van banken, marketing-, subsidiebureaus of kennisinstellingen maken het extra leerzaam en interactief.

Meer weten of aanmelden?
Kijk op www.businessroadmaps.nl of bel met Jean-Paul Urlings op 06 82 00 99 74.


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.

Terug
agenda
Agenda

20 febr - Bedrijventour techniekcoördinatoren Basisscholen regio Leudal

Maakindustrie, Onderwijs
20 februari 2019
15 leerkrachten gaan op bedrijfsbezoek bij Gobra Nederweert en Eldra Ittervoort. Project: wetenschap-techniek-midden-limburg Lees meer

26 febr - Roermond on Stage

Arbeidsmarkt, Onderwijs
26 februari 2019 Aanvang 12:00 Einde 17:00
Alles mag je worden. Behalve ongelukkig. Beloofd? Beroepenfeest: Roermond on Stage - Beroepenfeest.Van 12.00 - 17.00 uur met afsluitend een hapje en drankje.Locatie: Jo Gerrishal, Achilleslaan 2a in... Lees meer
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu