Nieuws
Keyport EAA krijgt vervolg

Keyport EAA krijgt vervolg

9 januari 2018
Categorie: Agri, Innovatie, Ondernemerschap

Van primaire sector naar hele agribusiness keten

Het Economisch Actieprogramma Agribusiness (EAA) blijft zich ook in 2018 inzetten voor  versterking van de agribusinessketen in de Keyportregio. Sinds de start van het EAA in 2015 hebben de partners (Rabobanken Midden-Limburg, gebiedsbureau Weert-Nederweert-Leudal, LLTB en Keyport) sterk ingezet op het verbeteren van ondernemerschap, verbinden met toelevering en afzet (ketenintegratie/verbinden MKB) en innovatie binnen de agribusinessector.

Hele agribusiness keten
In de afgelopen periode is er vooral aandacht geweest voor ondernemers in de primaire sector. In 2018 zal een duidelijke accentverschuiving plaatsvinden naar de hele agribusinessketen. De eerste stap hierin is gezet met de start van de minimasters waaraan zowel ondernemers uit de primaire sector als ook ondernemers uit bijvoorbeeld de maakindustrie en logistieke sector deelnemen.

Enorme veelzijdigheid
Agribusiness in Keyport2020 is dé productieproeftuin van Noordwest- Europa en het meest veelzijdige agrarische gebied van Europa. Een enorme variëteit aan groenten, zuivel en vlees vindt vanaf het land en vanuit de stal haar weg naar consumenten in binnen- en buitenland. Keyport2020 is vooral een belangrijke leverancier van eieren en zuivel. Weert en Nederweert genieten grote faam als EggValley. En natuurlijk mag de varkenshouderij in dit rijtje niet ontbreken. Naast alle verse producten is Keyport bovendien één van de grootste productiegebieden van Europa voor vollegrondsgroenten. Op het gebied van plantveredeling is Nunhems absolute wereldtop.

Belangrijke economische pijler
Die rijke schakering aan agrarische en groene bedrijvigheid maakt Keyport2020 uniek: Van vollegrondstuinbouw tot melkveehouderij, van eieren tot mechanisatie, van biologische productie tot grootschalige voedselverwerking. Met bijna 7.000 bedrijven (1.200 primair en 5.500 agrarisch gerelateerde bedrijven) waar 15.500 mensen werken en met een Bruto Toegevoegde Waarde van meer dan 1,3 miljard euro per jaar, is de agribusiness een van de belangrijkste regionale economische pijlers. Keyport2020 investeert als actieve tripel helix organisatie, samen met haar partners dan ook volop in de ontwikkeling en de innovatiekracht van de regionale agribusiness.

Toekomst
Door de snelle terugloop is de verwachting dat Keyport 2020 in 2035 ca. 600 agrarisch ondernemers telt. Het EAA wil er samen met de projectpartners voor zorgen dat de regionale agrarische productie en de bruto toegevoegde waarde op het huidig niveau gehandhaafd blijft.

Sinds kort is het EAA Keyport van het agrofood netwerk Greenport Venlo en lid van Brainport Agrofood netwerk. Keyport is een onderdeel van de 3 foodregio’s binnen Zuidoost Nederland.

Voor meer informatie: Hans Corsten, programmamanager EAA (reco.corsten@weert.nl / 06-53589994)

Terug
agenda
Agenda

17 oktober - Bijeenkomst: Sensoring (Internet of Things) in de Maakindustrie

Maakindustrie, Innovatie, Ondernemerschap
17 oktober 2018
Het Keyport/Brainport project Lerend Leven organiseert connected learning bijeenkomsten voor het MKB: 17 oktober - Bijeenkomst: Sensoring (Internet of Things) in de Maakindustrie Nederland is toonaa... Lees meer

31 oktober - Bijeenkomst: Augmented Reality, Virtual Reality en Digital Twin

Maakindustrie, Innovatie, Ondernemerschap
31 oktober 2018
Het Keyport/Brainport project Lerend Leven organiseert connected learning bijeenkomsten voor het MKB: Woensdag 31 oktober: Augmented Reality, Virtual Reality en Digital Twin Wat heeft de virtuele we... Lees meer
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu