Nieuws
Gezocht: paardenhouders met interesse in hightech

Gezocht: paardenhouders met interesse in hightech

22 november 2016
Categorie: Agri, Innovatie

Wat kan inzet van hightech toepassingen bijdragen aan de Limburgse paardenhouderij? Binnen het programma ‘Boer zoekt engineer’ wordt een brug geslagen tussen de Limburgse agrosector en het Hoger techniek onderwijs.

Initiatiefnemers GreenTechLab (onderdeel van Hogeschool Fontys Venlo) en Arvalis (dochter LLTB) willen gezamenlijk deze twee werelden dichter bij elkaar brengen om zo technische innovaties aan te wakkeren binnen de agrosector. Vanuit GreenTechLab is er de mogelijkheid om HBO techniekstudenten in te zetten voor toegepast technisch onderzoek en daarbij haalbaarheid van ideeën toetsen. Studenten zijn afkomstig van de Fontys-opleidingen mechatronica, werktuigbouwkunde, ICT en Industrieel Product Ontwerp (IPO).

Veel techniekvraagstukken vanuit de agromarkt die reeds binnenkomen hebben betrekking op het verkrijgen van data die kan helpen om feitelijke diagnoses te stellen over o.a. de teelt. Echter ook voor de paardenhouderij zijn er kansen, denk hierbij aan metingen die iets zeggen over het welzijn van een paard of misschien wel toekomstige sportprestaties. Techniekitems waaraan voor zover bekend al gewerkt wordt binnen de Nederlandse paardenhouderij zijn teugeldrukmetingen, zadeldrukmetingen, hartslagmonitoring en bewegingsanalyses.

De ontwikkeling van de Limburgse paardensector (fok- en sport) staat bij veel partijen hoog op de agenda vanwege het belang om voorop te kunnen blijven lopen in de wereldmarkt. Het inzetten van hightech toepassingen kan hierbij zeker helpen. Er zijn momenteel technieken in ontwikkeling die nieuwe mogelijkheden gaan scheppen voor de paardensector. Enkele van deze technieken zijn:

  • LoRa: een nieuw draadloos communicatieprotocol dat anders dan bijv. Wifi afstanden kan overbruggen van wel 10KM.
  • Vision en deep-learning: cameratechnieken waarbij een systeem zelflerend kan worden en zaken kan herkennen.

Hoe kunnen deze technieken worden ingezet binnen de paardensector?

LoRa:
 denk hierbij aan sensoren die het paard bij zich draagt en die continu metingen verrichten en data draadloos via het LoRa netwerk doorsturen naar bijv. een smartphone. Het verschil met een GSM signaal is dat LoRa veel goedkoper is, veel minder energie kost, maar niet geschikt is voor grote databestanden. Met andere woorden, ideaal voor monitoring met sensoren. Deze metingen kunnen zijn: Lichaamstemperatuur, hoeveelheid beweging, locatie (GPS), graasgedrag enz. Zo zou je een pushmelding op je telefoon kunnen krijgen als een paard koliekerig is, een te hoge temperatuur, veel last heeft van vliegen enz.

Keyport is overtuigd van de mogelijkheden die het LoRa netwerk kan bieden voor velerlei innovatieve Internet of Things toepassingen. Om die reden ondersteunt Keyport de ontwikkeling van het Limburg Internet of Things infrastructure (LioTi) open netwerk dat eind 2016 in de regio Keyport operationeel zal zijn. In het voorjaar van 2017 zal het netwerk uitgerold worden naar Noord-Limburg en Zuid-Limburg waardoor de provincie Limburg de eerste provincie in Nederland is waar een dekkend LoRa netwerk beschikbaar is. Meer informatie (linken naar http://www.keyport2020.nl/nl/projecten/alles/lioti)

Vision en deeplearning: de beoordeling van het bewegingsapparaat van een paard gebeurt in de regel door een ervaren menselijk oog. Wat nu als het mogelijk is om op basis van een zelflerend vision systeem een opname van een paard te maken waarbij je een feitelijke beoordeling krijgt van het bewegingsapparaat. Een droombeeld zou kunnen zijn dat een dergelijke visionscan bij een veulen al een voorspelling kan doen voor toekomstige sportprestaties.

Paardenhouders met interesse in hightech, meld u!
Wij zijn op zoek naar enkele Limburgse paardenhouders die het interessant vinden om hierover met ons verder na te denken en mogelijk samen met ons en andere partijen deze technieken verder te gaan ontwikkelen en uit te testen in de praktijk. Wij denken hierbij aan samenwerking met KNHS, veearts, huis van de sport en LLTB.

U kunt uw interesse kenbaar maken bij GreenTechLab
Anton Winkelmolen
T. 06-51490275
E. a.winkelmolen@fontys.nl

Een eerste actie zal vervolgens zijn dat we de geïnteresseerden uitnodigen voor een bezoek aan GreenTechLab Venlo voor nadere kennismaking en brainstormen over ideeën.

Terug
agenda
Agenda

23 nov - bijeenkomst: Road2Germany - werk in uitvoering

Ondernemerschap
23 november 2017 Aanvang 16:30 Einde 21:00
Werkzaamheden uitvoeren in DuitslandHet uitvoeren van werkzaamheden over de grens biedt grote kansen voor bedrijven uit de grensregio. Maar met welke aandachtspunten moet u nu rekening houden? Wanneer... Lees meer

29 nov: Van ren je rot naar e-commerce - Nationale Distributiedag

Logistiek, Ondernemerschap
29 november 2017
Onder de titel ‘Van ren je rot naar e-commerce; de volgende stap zetten in online handel’ organiseert Nederland Distributieland op woensdag 29 november in de Schouwburg van Venray de 30e N... Lees meer

7 dec: Ga op zoek naar kansen in de Franse markt >> Road2France

Ondernemerschap
7 december 2017 Aanvang 13:30 Einde 18:45
Op donderdag 7 december 2017 organiseert de Kamer van Koophandel een inspirerende middag over zakendoen in Frankrijk, met onder meer de volgende thema’s: Kansen en ontwikkelingen Cultuur van... Lees meer

Ontdek Keyport!

Klik op onderstaande afbeelding.

webbanner221x221px.gif

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu