Nieuws
Eerste stappen in valorisatie Lignine gezet

Eerste stappen in valorisatie Lignine gezet

7 juni 2016
Categorie: Maakindustrie

Lignine uit planten en bomen is de groene aardolie voor de toekomst en daarmee de aanjager van de derde industriële revolutie, gebaseerd op natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. Lignine komt voor in de celwand van planten en bomen en is na cellulose de meest voorkomende biopolymeer op aarde. Lignine is een complex natuurlijk biopolymeer dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en flexibiliteit van planten en bomen.

Op dit moment fungeert lignine voornamelijk als reststof en energiebron.

Het afgelopen jaar hebben DSM, Smurfit Kappa, Rabobank en Keyport 2020 samengewerkt om de haalbaarheid omtrent verwaarding van lignine te onderzoeken. Het doel van het project is het maken van een product/bestanddeel op basis van lignine dat opnieuw in de papierindustrie ingezet kan worden om papiereigenschappen te verbeteren waardoor het papier geschikt wordt voor specifieke toepassingen.

Diverse hypotheses zijn getest waarbij DSM het lignine op verschillende manieren heeft gemodificeerd en Smurfit Kappa zowel de inzetbaarheid hiervan in het papierproductieproces als de invloed op papierkwaliteit heeft onderzocht.

De eerste resultaten op papierkwaliteit zijn veelbelovend, de proces condities zijn echter nog niet realistisch. In de komende maanden zullen de projectpartners nog een aantal aanvullende onderzoeken uitvoeren om de inzetbaarheid van lignine in het productieproces te verbeteren.

Slim inzetten van biobased materialen en ze omzetten in hoogwaardige producten heeft de toekomst. Meer waarde halen uit lignine biedt kansen voor de papierindustrie, maar zal zeker leiden tot het ontwikkelen van nieuwe producten, processen en waardeketens en daarmee tot economische ontwikkeling van de regio!

Meer informatie over het lignine project en andere Keyport 2020 projecten leest u hier: www.keyport2020.nl/projecten

Terug
agenda
Agenda

31 jan 2019 | Symposium Diversiteit op de arbeidsmarkt

Arbeidsmarkt
31 januari 2019 Aanvang 16:00 Einde 19:30
MKB-Limburg nodigt u van harte uit voor de werkconferentie Diversiteit op de arbeidsmarkt op 31 januari 2019. Locatie Congrescentrum kasteel Daelenbroeck Herkenbosch Datum en tijd Donderdag 31 jan 2... Lees meer
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu