Nieuws
De Limburgse Versnellingstafels: een boost voor open innovatie en samenwerking in het MBK

De Limburgse Versnellingstafels: een boost voor open innovatie en samenwerking in het MBK

20 december 2016
Categorie: Innovatie, Ondernemerschap

Donderdag 15 december jl. vond in het Ondernemershuis in Roermond het Slot Event plaats van de najaarsronde van de Limburgse versnellingstafels. De deelnemers aan de Versnellingstafel hebben de afgelopen twee maanden onder begeleiding van een innovatie-expert en met collega-ondernemers gewerkt aan de uitwerking van hun idee tot een of meer concrete business-proposities. Met soms verrassende resultaten.

De deelnemers waren stuk voor stuk erg enthousiast over hun deelname. Ze vonden het vooral inspirerend om met experts en ondernemers samen te werken en hun ideeën op die manier aan te scherpen. Hoewel ze grote stappen voorwaarts hebben gezet, kunnen ze de komende tijd op diverse vlakken nog hulp gebruiken; van hulp bij het vermarkten van de propositie of haalbaarheidsstudies, tot hulp bij het vinden van financiële middelen of juridisch advies.

Herverkaveling New Style
Martijn van Bussel van Buro STUB wil de Limburgse woningmarkt een impuls geven door een betere koppeling tussen vraag en aanbod. In de Versnellingstafel zijn twee business modellen ontwikkeld. Het eerste is gericht op de particuliere woningmarkt; de particulier koopt geen woning meer maar een aandeel in een wooncorporatie waar hij zijn hele ‘woon-carrière’ doorloopt en de corporatie de woningen exploiteert. Het tweede businessmodel betreft de (online) woon-wens makelaar die woonwensen van individuen in beeld brengt, vraag en aanbod bij elkaar brengt. De data die dit oplevert kunnen beleidsmakers goed gebruiken bij het bepalen van hun beleid.

Energiepaal
Ton Raven wil met de energiepaal een duurzaam energiesysteem ontwikkelen dat energie kan opwekken met behulp van water, zon, wind en aardwarmte. Het moet een stabiel en modulair systeem worden, gebaseerd op de nieuwste technieken, dat overal ter wereld geplaatst kan worden. De techniek is leidend, aan een prototype wordt gewerkt. Tijdens de Versnellingstafel is veel vooruitgang geboekt. Ton Raven wil met zijn concept aansluiten bij De Wijk van Morgen en samenwerking zoeken met de Technische Universiteit Eindhoven. Alle deelnemers gaan door. De komende maanden vindt verder haalbaarheidsonderzoek plaats. Planning is dat de 1e paal op 1 oktober 2017 is geplaatst.

Augmented Reality; de AR-browser voor het bedrijfsleven
Nina Krockow van bureau Flying Eggs wil AR-software ontwikkelen en produceren voor het MKB. Augmented reality koppelt visuele informatie aan fysieke objecten of aan een locatie zoals bijvoorbeeld een gebouw, machine, productielijn of terrein. De gebruiker beschikt daardoor over meer en betere informatie en kan het werk (bijvoorbeeld een storing aan een machine oplossen) op een eenvoudiger manier doen. De AR-browser werkt op alle smartphones. De complete AR architectuur is nu gereed, functionele specificaties zijn klaar, eerste gesprekken met LIOF lopen. Flying Eggs gaat werken vanuit de Brightlands Smart Services campus vanwege de opening van een AR-lab. Binnen 6 maanden moet de ontwikkeling van de browser rond zijn. De eerste geïnteresseerden dienen zich al aan.

No Spill
Studenten Lynn van Tilburg en Philip Goijen hebben een tuitje ontwikkeld dat op een verfblik past en knoeien tegengaat. In de Versnellingstafel hebben ze de markt goed onderzocht. Ze richten zich voornamelijk op Doe-het-Zelf zaken en tussenhandel. Het tuitje is in verschillende kleuren beschikbaar zodat de bouwmarkt zich ermee kan onderscheiden. In de Versnellingstafel is onder meer een concreet stappenplan ontwikkeld. Een eerste mal is klaar, de ideeën voor een versie 2.0 zijn er ook al. De bedoeling is dat het product zomer 2017 in de schappen ligt.

Food Kids
Het oorspronkelijk idee van ondernemersechtpaar Anne-Marie en André Köppen was het volgens traditionele en duurzame methode brouwen van een biologische limonade en deze vermarkten vanuit de voormalige brouwerij in Valkenburg in een belevings-, educatie- en horecaconcept dat nieuwe toegevoegde waarde brengt voor de regio. In de Versnellingstafel is dit idee verder uitgewerkt tot een franchise-concept. Het idee is kindercoöperaties te starten waarin kinderen zelf verbouwen, produceren en consumeren. In deze coöperatie wordt samengewerkt met boeren en telers uit de streek. De komende periode wordt de haalbaarheid verder onderzocht en een pilot gestart.

Tempy Community App
Een Tempy is een huisvestingsconcept met flexibele woonunits die tijdelijk in een leegstaande scholen of kantoren kunnen worden geplaatst. Starters, studenten, zorgbehoevenden, alleenstaanden en incidentele doelgroepen zoals statushouders behoren tot de doelgroep. De eerste 11 Tempy’s zijn verkocht en in maart trekken de eerste bewoners er in. Paul Rinkens en Joop Petit van Tempy ontwikkelen een app die een bijdrage levert aan de sociale cohesie tussen deze eenpersoonshuishoudens. Het is de bedoeling dat ook de buurt actief participeert.

Tijdens het Slot Event werd alweer het startschot voor de nieuwe ronde Limburgse Versnellingstafels gegeven. Deadline voor het indienen van ideeën is 1 maart. Het Pitch Event vindt plaats op 20 april.

Terug
agenda
Agenda

17 april 2019 – Internationaal zakendoen als MKB’er

Ondernemerschap
17 april 2019 Aanvang 14:30 Einde 17:00
Werkt u als ondernemer internationaal, en heeft u vaak te maken met cultuurverschillen of wellicht ook andere wetgevingen? Op 17 april 2019 komen ondernemers uit heel verschillende sectoren bij elkaa... Lees meer

9 mei 2019 – Afval recyclen is winst genereren

Innovatie, Ondernemerschap
9 mei 2019 Aanvang 14:30 Einde 17:00
Wilt u als ondernemer uw organisatie duurzamer en milieuvriendelijker maken? Of heeft u hierin de eerste stappen gezet, en zoekt u inspiratie of handvatten voor die volgende stap? Wij willen u graag ... Lees meer

23 en 24 mei | Make Tech Event in Spark tech Lab Weert

Maakindustrie, Innovatie, Arbeidsmarkt, Onderwijs
23 mei 2019
Make Tech EventOp 23 en 24 mei is het Sprak Tech Lab gastheer van het Make Tech Event. Dat is een dag waarop alle scholen die hebben deelgenomen aan activiteiten van het Make Tech Platform nog eens in... Lees meer

4 juni - Staat u op de Limburg stand tijdens Beurs Transport Logistic München?

Logistiek, Ondernemerschap
4 juni 2019
Logistiek:Limburg Logistiek StandDit jaar slaan ELC Limburg en LIOF de handen ineen om samen met het Limburgse logistieke bedrijfsleven de sterke Limburg-propositie te presenteren op TLM 2019. Deelna... Lees meer
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu