Nieuws
De Limburgse Versnellingstafels: een boost voor open innovatie en samenwerking in het MBK

De Limburgse Versnellingstafels: een boost voor open innovatie en samenwerking in het MBK

20 december 2016
Categorie: Innovatie, Ondernemerschap

Donderdag 15 december jl. vond in het Ondernemershuis in Roermond het Slot Event plaats van de najaarsronde van de Limburgse versnellingstafels. De deelnemers aan de Versnellingstafel hebben de afgelopen twee maanden onder begeleiding van een innovatie-expert en met collega-ondernemers gewerkt aan de uitwerking van hun idee tot een of meer concrete business-proposities. Met soms verrassende resultaten.

De deelnemers waren stuk voor stuk erg enthousiast over hun deelname. Ze vonden het vooral inspirerend om met experts en ondernemers samen te werken en hun ideeën op die manier aan te scherpen. Hoewel ze grote stappen voorwaarts hebben gezet, kunnen ze de komende tijd op diverse vlakken nog hulp gebruiken; van hulp bij het vermarkten van de propositie of haalbaarheidsstudies, tot hulp bij het vinden van financiële middelen of juridisch advies.

Herverkaveling New Style
Martijn van Bussel van Buro STUB wil de Limburgse woningmarkt een impuls geven door een betere koppeling tussen vraag en aanbod. In de Versnellingstafel zijn twee business modellen ontwikkeld. Het eerste is gericht op de particuliere woningmarkt; de particulier koopt geen woning meer maar een aandeel in een wooncorporatie waar hij zijn hele ‘woon-carrière’ doorloopt en de corporatie de woningen exploiteert. Het tweede businessmodel betreft de (online) woon-wens makelaar die woonwensen van individuen in beeld brengt, vraag en aanbod bij elkaar brengt. De data die dit oplevert kunnen beleidsmakers goed gebruiken bij het bepalen van hun beleid.

Energiepaal
Ton Raven wil met de energiepaal een duurzaam energiesysteem ontwikkelen dat energie kan opwekken met behulp van water, zon, wind en aardwarmte. Het moet een stabiel en modulair systeem worden, gebaseerd op de nieuwste technieken, dat overal ter wereld geplaatst kan worden. De techniek is leidend, aan een prototype wordt gewerkt. Tijdens de Versnellingstafel is veel vooruitgang geboekt. Ton Raven wil met zijn concept aansluiten bij De Wijk van Morgen en samenwerking zoeken met de Technische Universiteit Eindhoven. Alle deelnemers gaan door. De komende maanden vindt verder haalbaarheidsonderzoek plaats. Planning is dat de 1e paal op 1 oktober 2017 is geplaatst.

Augmented Reality; de AR-browser voor het bedrijfsleven
Nina Krockow van bureau Flying Eggs wil AR-software ontwikkelen en produceren voor het MKB. Augmented reality koppelt visuele informatie aan fysieke objecten of aan een locatie zoals bijvoorbeeld een gebouw, machine, productielijn of terrein. De gebruiker beschikt daardoor over meer en betere informatie en kan het werk (bijvoorbeeld een storing aan een machine oplossen) op een eenvoudiger manier doen. De AR-browser werkt op alle smartphones. De complete AR architectuur is nu gereed, functionele specificaties zijn klaar, eerste gesprekken met LIOF lopen. Flying Eggs gaat werken vanuit de Brightlands Smart Services campus vanwege de opening van een AR-lab. Binnen 6 maanden moet de ontwikkeling van de browser rond zijn. De eerste geïnteresseerden dienen zich al aan.

No Spill
Studenten Lynn van Tilburg en Philip Goijen hebben een tuitje ontwikkeld dat op een verfblik past en knoeien tegengaat. In de Versnellingstafel hebben ze de markt goed onderzocht. Ze richten zich voornamelijk op Doe-het-Zelf zaken en tussenhandel. Het tuitje is in verschillende kleuren beschikbaar zodat de bouwmarkt zich ermee kan onderscheiden. In de Versnellingstafel is onder meer een concreet stappenplan ontwikkeld. Een eerste mal is klaar, de ideeën voor een versie 2.0 zijn er ook al. De bedoeling is dat het product zomer 2017 in de schappen ligt.

Food Kids
Het oorspronkelijk idee van ondernemersechtpaar Anne-Marie en André Köppen was het volgens traditionele en duurzame methode brouwen van een biologische limonade en deze vermarkten vanuit de voormalige brouwerij in Valkenburg in een belevings-, educatie- en horecaconcept dat nieuwe toegevoegde waarde brengt voor de regio. In de Versnellingstafel is dit idee verder uitgewerkt tot een franchise-concept. Het idee is kindercoöperaties te starten waarin kinderen zelf verbouwen, produceren en consumeren. In deze coöperatie wordt samengewerkt met boeren en telers uit de streek. De komende periode wordt de haalbaarheid verder onderzocht en een pilot gestart.

Tempy Community App
Een Tempy is een huisvestingsconcept met flexibele woonunits die tijdelijk in een leegstaande scholen of kantoren kunnen worden geplaatst. Starters, studenten, zorgbehoevenden, alleenstaanden en incidentele doelgroepen zoals statushouders behoren tot de doelgroep. De eerste 11 Tempy’s zijn verkocht en in maart trekken de eerste bewoners er in. Paul Rinkens en Joop Petit van Tempy ontwikkelen een app die een bijdrage levert aan de sociale cohesie tussen deze eenpersoonshuishoudens. Het is de bedoeling dat ook de buurt actief participeert.

Tijdens het Slot Event werd alweer het startschot voor de nieuwe ronde Limburgse Versnellingstafels gegeven. Deadline voor het indienen van ideeën is 1 maart. Het Pitch Event vindt plaats op 20 april.

Terug
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

agenda
Agenda

14 nov Partnerevent Meet the Youngsters

Onderwijs, Ondernemerschap
14 november 2019 Aanvang 16:00 Einde 19:00
Op donderdag 14 november vindt ons jaarlijkse partnerevent weer plaats, gecombineerd met de uitroeping van de winnaars van de verkiezing Aantrekkelijkste Werkgever van Limburg. Dit zal plaatsvinden bi... Lees meer

15 nov 2019 | Dag van de Ondernemer

Ondernemerschap
15 november 2019
Beste Ondernemer, vanuit MKB-Limburg zijn de voorbereidingen van het programma in volle gang. De Dag van de Ondernemer is de jaarlijks terugkerende dag, waarop de MKB ondernemers extra in het zonnetje... Lees meer

20 nov | Najaarsevent LimburgMakers en LimburgLogistiek

Logistiek
20 november 2019
SAVE THE DATE: 20 november 2019 - Najaarsevent LimburgMakers en LimburgLogistiek LIOF is 20 november te gast bij Inther Group in Oostrum. Inther is een specialist in het ontwerp en sleutelklaar oplev... Lees meer
Bekijk agenda-overzicht

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu