Nieuws
BIM naar de bouwplaats - Maandag 27 mei een demo bij CIVIL

BIM naar de bouwplaats - Maandag 27 mei een demo bij CIVIL

21 mei 2019
Categorie: Innovatie, Maakindustrie, Onderwijs

CIVIL Roermond implementeert Trimble Field Link en Mircrosoft HoloLens in haar dagelijkse onderwijspraktijk. Directeur Jack van Boxmeer: “Met de Microsoft HoloLens wordt de BIM-ontwerptekening direct vanuit de computer  via een Mixed Reality bril op de bouwplaats geprojecteerd. De lasers van de bouwrobots zetten de meetpunten uit. Zo brengen we BIM direct naar de bouwplaats. Het werk wordt eenvoudiger en sneller, met minder kans op meetfouten.”

Maandag 27 mei is er een demonstratie bij CIVIL Centrum Innovatief Vakmanschap Installatietechniek Limburg in Roermond. Van Boxmeer: Die dag komen de participanten van IW Zuid-Oost naar het CIVIL waar Stabiplan een demonstratie van de Trimble Field Link zal geven. De afgelopen weken is het gebouw digitaal ingescand en op 27 mei wordt vanuit het tekenprogramma van Stabiplan gedemonstreerd hoe dit dan precies werkt in de bouw. Wij verwachte 60 tot 80 bedrijven.’

CIVIL bereidt de nieuwe generatie voor op een toekomst in de installatietechniek. Meer weten over CIVIL en onderwijs als innovator van de bouw? Lees het artikel “Met robots en Mixed Reality geven we jongeren een vliegende start”

Onderwijs als innovator van de bouw

BIM-naar-de-bouwplaats.jpg

Met een groot tekort aan geschoold technisch personeel, is het hoog tijd voor actie in het onderwijs. Daarom werd in 2017 CIVIL opgericht; een publiek-private samenwerking van ROC Gilde Opleidingen en Opleidingsbedrijf IW Zuid-Oost. Directeur Jack van Boxmeer vertelt hoe deze samenwerking de nieuwe generatie voorbereid op een toekomst in de installatietechniek.

“We onderhouden nauw contact met het bedrijfsleven. Zodat we exact weten wat er bij de bedrijven gebeurt, welke nieuwe technieken er op hen afkomen en wat dit betekent voor de mensen die wij (gaan) opleiden”, vertelt Van Boxmeer. “De mensen die nu met hun opleiding starten, hebben nog vier jaar te gaan voordat ze volwaardig in het bedrijfsleven kunnen meedraaien. Als opleider proberen wij daarom zo ver mogelijk vooruit te kijken én innovatief te zijn. Zodat de opleidingen en cursussen die wij aanbieden, zo actueel mogelijk zijn. Om te kunnen concurreren met andere branches en voldoende jongeren aan te trekken, trachten we de techniek zo mooi, interessant en uitdagend mogelijk neer te zetten.”

Modernste apparatuur, nieuwste technieken
“Mede hierom hebben we recent gekozen voor de implementatie van Trimble Field Link, een softwareoplossing die via een robuuste tablet BIM naar de bouwplaats brengt. Daarnaast gaan we werken met de Trimble robots Robotic Total Station (RTS) en Rapid Positioning System (RPS), waarmee uitzettaken aanzienlijk sneller én nauwkeuriger kunnen worden uitgevoerd.” De lasers van de bouwrobots zetten punten direct vanuit de ontwerpsoftware uit op de bouwplaats, vertelt hij. “Dit bespaart tijd, verhoogt de kwaliteit en verlaagt de bouwkosten. Het werk van de monteurs wordt hierdoor vereenvoudigd en versneld en meetfouten worden voorkomen.”

Trimble Field Solutions
CIVIL heeft de Trimble Field Solutions in maart aangeschaft via Stabiplan. “Begin april is ons gebouw door Stabiplan ingemeten en begin mei hebben de eerste docenten en instructeurs de trainingen gevolgd. Eind mei hebben we onze jaarlijkse participantenbijeenkomst gehouden, waarin we de tool hebben gedemonstreerd. Bij aanvang van het nieuwe schooljaar wordt de softwaretool onderdeel van onze dagelijkse onderwijspraktijk. Datzelfde geldt voor de Microsoft HoloLens, waarmee de BIM-ontwerptekeningen direct vanuit de computer en via een Mixed Reality bril in de echte wereld geprojecteerd kunnen worden en waarmee een brug tussen de BIM-ontwerptekening en bouwplaats wordt geslagen.”

Perfecte combinatie
“Onze ambitie is om jongeren op te leiden met de nieuwste technieken, die volgens ons de toekomst kúnnen zijn”, vertelt Van Boxmeer. “De Trimble Field Solutions en Microsoft HoloLens sluiten hier perfect op aan. Veel bedrijven werken er nog niet mee. Bovendien zijn de instrumenten een perfecte combinatie tussen techniek en ICT, wat veel jongeren aanspreekt. Niet alleen op de vmbo-scholen, maar ook op de havo- en technasia-opleidingen, die we steeds vaker bezoeken. Want onze branche heeft niet alleen behoefte aan goede monteurs en servicetechnici, maar ook aan BIM-modelleurs, tekenaars, calculators en werkvoorbereiders. De bouw wordt steeds digitaler, waarop we met onze lesprogramma’s willen inspelen. Zodat de jongeren vertrouwd raken met deze technieken en de digitale (papierloze) bouw als normaal gaan beschouwen. Onze samenwerking met Stabiplan levert hier een belangrijke bijdrage aan.”

‘Robots en Mixed Reality geven jongeren een vliegende start in de installatie- en elektrotechniek’


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.

Terug
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

agenda
Agenda

14 nov Partnerevent Meet the Youngsters

Onderwijs, Ondernemerschap
14 november 2019 Aanvang 16:00 Einde 19:00
Op donderdag 14 november vindt ons jaarlijkse partnerevent weer plaats, gecombineerd met de uitroeping van de winnaars van de verkiezing Aantrekkelijkste Werkgever van Limburg. Dit zal plaatsvinden bi... Lees meer

15 nov 2019 | Dag van de Ondernemer

Ondernemerschap
15 november 2019
Beste Ondernemer, vanuit MKB-Limburg zijn de voorbereidingen van het programma in volle gang. De Dag van de Ondernemer is de jaarlijks terugkerende dag, waarop de MKB ondernemers extra in het zonnetje... Lees meer

20 nov | Najaarsevent LimburgMakers en LimburgLogistiek

Logistiek
20 november 2019
SAVE THE DATE: 20 november 2019 - Najaarsevent LimburgMakers en LimburgLogistiek LIOF is 20 november te gast bij Inther Group in Oostrum. Inther is een specialist in het ontwerp en sleutelklaar oplev... Lees meer
Bekijk agenda-overzicht

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu