Nieuws
Bedrijventour Leudal - Op bezoek bij Groba Nederweert en Eldra Ittervoort

Bedrijventour Leudal - Op bezoek bij Groba Nederweert en Eldra Ittervoort

26 februari 2019
Categorie: Arbeidsmarkt, Maakindustrie, Onderwijs

20 februari 2019
Op woensdagmiddag 20 februari jl. hebben 15 enthousiaste techniek coördinatoren en leerkrachten van Stichting Spolt deelgenomen aan een bedrijventour naar twee maakbedrijven in de regio Leudal. Het doel: kennis maken met techniek in hun eigen omgeving om deze kennis vervolgens door te kunnen geven aan de leerlingen in het primair onderwijs.

Een bezoek aan Groba Kaasmachines Nederweert
Als eerste was er een bezoek aan Groba, een bedrijf dat machines maakt om kaas te verwerken. Vanuit de fabriek in Nederweert levert Groba klantspecifieke kaasverwerkingsmachines over de hele wereld. Voor alle soorten en maten kaas maakt de fabriek machines die kazen verwerken tot porties, wigstukken, geraspte kaas, blokjes of sticks.

Na een presentatie door directeur Paul Pouwels kregen de techniekcoördinatoren een rondleiding door het bedrijf en werden verschillende machines gedemonstreerd.

Paul Pouwels benadrukt het belang dat er in het onderwijsveld meer kennis zou moeten zijn van bedrijven en techniek. Dit kan zorgen voor een positieve beeldvorming van techniek en zou de beroepskeuze van kinderen kunnen beïnvloeden. Vandaar dat het bedrijf ook open staat voor het plaatsen van stagiaires van verschillende opleidingen. De directeur is van mening dat het positief zou zijn als meer bedrijven bereid zouden zijn om mensen te ontvangen en staat ook open voor een mogelijke samenwerking met het primair onderwijs.

De reacties van de techniek coördinatoren op het bezoek aan Groba waren zeer positief:

  • “Zeer interessant, zeker ook voor een bezoek met kinderen. Geeft hen een goed beeld van mogelijkheden in de techniek  met een product dat voor hen zeer herkenbaar is”.
  • “Een bedrijf waarin meerdere facetten van het productieproces zijn belicht en waar meerdere beroepsgroepen werkzaam zijn”
  • “Nooit geweten dat dergelijke machines bestaan en gemaakt worden in een bedrijf in onze eigen regio”.

Inzet1_Bedrijventour_Leudal.jpg

Kijkje in de keuken van Eldra in Ittervoort
Ook bij het tweede bedrijf, Eldra in Ittervoort, werd de groep gastvrij ontvangen door directeur Paul Kemkens. Tijdens de presentatie legde hij uit dat  Eldra een internationaal georiënteerde kabelproducent is, die zich heeft gespecialiseerd in het creëren en leveren van innovatieve kabeloplossingen voor industrie, elektrische- en communicatiesystemen en toepassingen. De belangrijkste marktsectoren waar Eldra zich op richt zijn industrie en machinebouw, infra, utiliteit en woningbouw. Na de presentatie werden de aanwezigen in twee groepen rondgeleid door dit mooie en grote bedrijf. Ook hier waren de reacties van de aanwezigen enthousiast. “Indrukwekkend, nooit geweten dat er zoveel kabels bestaan”, “Een schoon, relatief rustig bedrijf met veel aandacht voor veiligheid”.

Inzet2_Bedrijventour_Leudal.jpg

Voor Paul Kempkens is het bezoek van de techniek coördinatoren goed bevallen. “ De aanwezigen waren zeer geïnteresseerd, positief en onder de indruk van wat er bij Eldra gebeurt. Zij hebben nu een beter beeld gekregen van het bedrijf. Kabelverwerking wordt vaak als relatief eenvoudig opgevat, maar is heel complex”. Eldra ontvangt regelmatig gasten om de naamsbekendheid van het bedrijf uit te stralen en te laten zien hoe divers de toepassingen van kabels zijn. Samenwerking met anderen is nodig om het bedrijf te blijven ontwikkelen en verbeteren. Eldra is ook bereid tot samenwerking met het onderwijs. Ze geven twee maal per jaar rondleidingen aan leerlingen van St Janscollege uit Maaseik en ze bieden meerdere stageplekken. Samenwerking met leerlingen van het primair onderwijs moet nog verder opgezet worden maar is zeker een kans om kinderen al op jonge leeftijd te laten ontdekken of techniek iets voor hen is.

In samenwerking met Keyport
De bedrijventour is onderdeel van het Keyportproject Wetenschap en Techniek. Dit project werkt samen met het Make Tech Platform en het Spark Tech Lab aan kennis en enthousiasme over techniek. Speciaal gericht op leerlingen en leerkrachten van het primair onderwijs.

Meer weten of meedoen?
Bekijk de projectpagina en Meld je aan

Of neem contact op met:
Tessa Timmermans
T. 06-20863507
E. tessatimmermans@outlook.com


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.

 Terug
agenda
Agenda

17 april 2019 – Internationaal zakendoen als MKB’er

Ondernemerschap
17 april 2019 Aanvang 14:30 Einde 17:00
Werkt u als ondernemer internationaal, en heeft u vaak te maken met cultuurverschillen of wellicht ook andere wetgevingen? Op 17 april 2019 komen ondernemers uit heel verschillende sectoren bij elkaa... Lees meer

9 mei 2019 – Afval recyclen is winst genereren

Innovatie, Ondernemerschap
9 mei 2019 Aanvang 14:30 Einde 17:00
Wilt u als ondernemer uw organisatie duurzamer en milieuvriendelijker maken? Of heeft u hierin de eerste stappen gezet, en zoekt u inspiratie of handvatten voor die volgende stap? Wij willen u graag ... Lees meer

23 en 24 mei | Make Tech Event in Spark tech Lab Weert

Maakindustrie, Innovatie, Arbeidsmarkt, Onderwijs
23 mei 2019
Make Tech EventOp 23 en 24 mei is het Sprak Tech Lab gastheer van het Make Tech Event. Dat is een dag waarop alle scholen die hebben deelgenomen aan activiteiten van het Make Tech Platform nog eens in... Lees meer

4 juni - Staat u op de Limburg stand tijdens Beurs Transport Logistic München?

Logistiek, Ondernemerschap
4 juni 2019
Logistiek:Limburg Logistiek StandDit jaar slaan ELC Limburg en LIOF de handen ineen om samen met het Limburgse logistieke bedrijfsleven de sterke Limburg-propositie te presenteren op TLM 2019. Deelna... Lees meer
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu